Един от най-добрите детски български сериала от вече далечното минало. Предполагам, че повечето някога са го гледали, но въпреки това мисля, че си заслужава човек да го има. А тези, които не са го гледали трябва непремено да го направят.
 В началното училище се организира курс за баскетболисти. Амбициозен треньор избира момченца с фанатичен блясък в очите, готови да изпълняват и най-абсурдните му команди. Един ден двама от тях закъсняват и той ги изключва от отбора. Така започва „войната на таралежите“ с равнодушието на възрастните. С изобретателност, хитрост и помощта на единия от родителите, те успяват да си направят баскетболно игрище. Войната е спечелена и победителите организират свой баскетболен турнир.

1 серия

Мечтата на Маляка е да се запише в новия баскетболен отбор на училището, където тренират неговите съученици Камен,Пантата и Сашо. Треньорът Пангаров смята, че Маляка е прекалено нисък, за да играе в отбора. Майката на момчето взима присърце проблема и успява да го запише. Радоста на Маляка е краткотрайна. Треньорът e сформирал отбора само заради Пантата, за когото смята, че може да стане голям играч.С помощта на измислени мотиви той отстранява всички останали. Момчетата решават да си направят свое игрище. Съседите от блока са против идеята на децата, единствено председателят на домсъвета е на тяхна страна. Той свиква събрание, за да помогне. Децата успяват да убедят живеещите в блока да се съгласят за построяване на игрището, единствено баба Гинка - бабата на Тончо, е против.

2 серия

Маляка решава да отвлекат Тончо и така да принудят баба Гинка да разреши построяването на игрището. След поредица от смешни ситуаций бабата на Тончо разрешава. Подписите са събрани и децата започват да строят игрището Пантата е прикачен към своята съученичка Юлия, за да му помага в уроците по математика.Пангаров отстранява любимеца си заради слабия му успех. Пантата се присъединява към отбора на съучениците си на тяхното игрище. При по груба игра саморъчно направеното табло се счупва, децата се сещат, че в мазето на училището има старо неизползувано баскетболно табло.

3 серия

Начин да измъкнат баскетболното таблото от мазето им дава сценарий за 25 годишнината на училището. Учителката отхвърля идеята за включването на баскетлола като тема и използването на таблото. Тогава децата го занасят на своето игрище. Класната разбира за самоволното изнасяне и ги принуждава да върнат таблото обратно в училище. Когато отиват в кабинета на директора - класната им ходотайства да вземат баскетболното табло. Бащата на Тончо се е върнал от чужбина и иска да направи на мястото на игрището гараж за новата си кола. Председателят на домсъвета иска да помогне на децата, но с помощта на бащата на Тончо получава разрешение и той да си построи гараж. Децата решават сами да се справят с проблема за включване на баскетбола като тема.

4 серия

При опитите на децата да отвоюват обратно игрището си се сбъскват с непреодолими пречки - милиционерите отказват да им помогнат, а Константинов става близък приятел на бащата на Тончо. Новият приятел на Маляка, Добролюб решава да помогне в борбата срещу Ташев. С хитрост той принуждава милиционерите да откарат колата в гараж. Бащата на Тончо се оплаква на класната на децата, а тя от своя страна принуждава приятелите да оправят нещата. Камен счупва стъклото на колата и е изключен от състава на отрядния съвет.

5 серия

Ненадейното изчезване на братчетата на Камен помага на децата в борбата срещу Ташев. Журналист от вестник Народна младеж идва при децата, за да разбере истината и да напише статия за тях. От другата страна Добролюб решава да помогне на приятелите си като им урежда среща с председателя на райсъвета. Негов помощник успява да им намери място за ново игрище и децата започват игрите си отново.

 Режисьор : Бил Бъксби, Дейвид Грийн

 В ролите : Питър Строс, Ник Нолти, Сюзън Блейкли, Стийв А

 Държава : САЩ

 Година : 1976

 Семейна „сага“, която обхваща период от четвърт век на значителни социални и политически промени в Съединените щати. Събитията след Втората световна война предопределят съдбата на героите в сложната американска действителност на 60-те години.

Конфликтът между братята Джордах е конфликт между две ценностни системи с недвусмислено изразен идеен характер. Самоуверен и амбициозен, единият отстоява правото си да преуспее в живота с цената на непосилни жертви. В стремежа си към материален успех той се лишава съзнателно от пълноценни човешки контакти. Другият е принуден — в непрестанна борба с околните — цял живот да се разплата със себе си. Любовта и алчността, честолюбието и корупцията се изявяват сред сложни взаимоотношения и драматични ситуации. Богатството и бедността имат неподозирани измерения в човешките души и техните външни прояви чертаят противоречията в житейския път на героите.

Режисьор : Дако Даковски

 В ролите : Мирослав Миндов, Лили Попиванова, Петко Карлуковски, Васил Кирков, Ганчо Ганчев, Стефан Пейчев, Никола Попов, Константин Кисимов, Иван Димов, Апостол Карамитев и др.


 Година : 1952

 Времетраене : 112 мин.
Към филма >>>

Резюме : България е под турско робство. В село Бяла Черква се завръща от Диарбекир Иван Краличът. В училището има открит урок. Учениците на Рада Госпожина се притесняват от заплетените въпроси на гърчеещия се Киряк Стефчов. Тогава се намесва новият учител Бойчо Огнянов, който помага на момичетата. Доктор Соколов и Огнянов организират хората в таен комитет за вдигане на въстание. Представителят на Клисура – Боримечката се среща с Огнянов и му обещава подкрепа. От Киряк Стефчов турците разбират, че Огнянов е Иван Краличът. Отиват да го арестуват в църквата, откъдето по време на служба той се измъква с помощта на Колчо слепеца. На седянка в дядо Стойчовата къща в Клисура моми и ергени се веселят. В същото време в мазето Огнянов оповестява датата на въстанието. Подготовката на въстанието е в пълен ход. Рада и Бойчо Огнянов си дават клетва за обич. Извършено е предателство и въстанието избухва по-рано. Клисура и Бяла черква горят. Въстанието е жестоко потушено. Русия обявява война на Турция и руските войски заедно с българските опълченци освобождават България. Народът възторжено посреща победителите и празнува дългоочакваната свобода

Режисьор : Неделчо Чернев

 Сценарист : Хаим Оливер

 В ролите : Васил Михайлов, Рашко Младенов, Коста Цонев, Георги Калоянчев, Сашко Петков, Явор Милушев,Ингеборг Вестфал, Волфганг Креезе, Емил Марков, Камелия Тодорова, Карл Цуговски, Юлия Кожинкова, Ролф Рьовер, Милка Попантонова


 Година : 1983

 Времетраене : 234 минути
Към филма >>>

 Резюме : Висококачествени фалшиви долари заливат българското черноморие. Гравьор на такова равнище не се е появявал от времето на легендарния Тодор Кривналиев, подправял щатската валута още преди Втората световна война. Заподозрени са всички участници в една българо-американска филмова копродукция, която се снима край Варна. Никой от кинаджиите обаче няма нито познанията, нито таланта, които се изискват за произвеждането на такова автентично менте.

Развръзката, по рецептата на жанра, е неочаквана…

Режисьор : Антон Маринович

 В ролите : Георги Стаматов, Иван Димов, Мария Шопова, Стефан Пейчев, Иван Тонев, Ганчо Ганчев, Ангелина Сарова, Кунка Баева, Вяра Ковачева

 Година : 1957

 Времетраене : 87 мин.
Към филма >>>
 Резюме : По едноименната повест на Елин Пелин.

Краят на XIX в. Йордан Геракът е най-заможният в селото. Заедно с жена си, баба Марга, живеят задружно със семействата на синовете си Петър и Божан. При тях е и Елка - съпругата на третия им син Павел, който е на военна служба в града. Символ на сплотеността на семейството е стогодишният бор, който расте в двора им. Баба Марга внезапно умира. За погребението на майка си Павел се връща в селото. Eлка забременява, а мъжът й отново заминава за града. Той обещава, че ще се върне преди раждането на детето им. След смъртта на баба Марга в семейството започват раздори. Божан иска подялба на имота, а Петър се пропива. Минават години, но Павел не се връща. Синът му Захаринчо расте под закрилата на дядо си.....

Режисьор : Любен Морчев

 В ролите : Георги Калоянчев, Георги Георгиев, Коста Цонев, Владимир Николов, Петър Слабаков

 Година : 1969

 Времетраене : 98 мин.
Към театъра >>>

 Резюме : Телевизионна постановка по едноименната повест на Иван Вазов.

Герои на творбата са редовите участници в национално-освободителното движение на България от турско робство — хъшовете, изгнаници в Браила. Принудени да живеят в нищета и социална изолация, те се събират в „Народната кръчма на знаменосеца“, където кроят планове за връщане в Родината.

Режисьор : Асен Шопов

 В ролите : Петър Слабаков, Мария Спасунова, Стойчо Мазгалов, Стоян Гъдев, Григор Вачков, Никола Тодев, Наум Шопов, Георги Парцалев, Константин Коцев, Мария Симова, Васил Михайлов и др.


 Година : 1974

 Времетраене : 88 минути
Към филма >>>

 Резюме : По безлюдните улици на планинско село отекват стъпките на горския. Тук са останали да живеят само десетина души. Всички други са се преселили в града, привлечени от възможността за съвременен начин на живот. Заминават си дори циганинът и началникът на гарата...

Целият си живот горския е посветил на хората, на създаването на кооперативното стопанство. Сега той не може да се противопостави на промените и за него остава открит само един път - към новото селище.

Режисьор : Ирина Акташева, Христо Писков

 В ролите : Велико Стоянов, Любен Чаталов, Стефан Стефанов, Диана Батциева, Иван Иванов, Ваня Цветкова


 Година : 1982

 Времетраене : 153 мин
Към филма >>>

 Резюме : Група алпинисти се подготвят за поредното катерене през зимата. Всеки един от тях има своята биография в ежедневието, взаимоотношения с близки, роднини и приятели. Но когато групата е сред белотата на снега, въпросите свързани с доверието, смисъла на дръзновението, ролята на водача, добиват конкретни измерения. Натрупаните напрежения и недоразумения между членовете на групата са също една лавина от чувства и когато снежната лавина връхлита алпинистите, те са затрупани в преносния и буквален смисъл. Пред безжизнените тела на приятелите си, малцината оцелели преосмислят понятия като живот, смърт, щастие, любов, отговорност, предателство . . .

 В ролите : ИВАН ИВАНОВ - Радо

ЯНИНА КАШЕВА - Албена

ИБИШ ОРХАНОВ - Джибси

МАРИЯ СТЕФАНОВА - Раева

ИЛИЯ РАЕВ - Мавров

ВЪЛЧО КАРАМАШЕВ - Бочев

ВЕСКО ЗАХИРЕВ - Парашев

ХРИСТО ДОМУСЧИЕВ - Резашки

ЙОРДАН СПИРОВ - директорът

МАЯ ВЛАДИГЕРОВА - Гатева

ПЕТЪР ГЮРОВ - вуйчото
Към филма>>>>


 Година : 1979

 Времетраене : 99 минути

 Резюме : Всичко е любов (1979г)


Радо е момче от трудово възпитателно училище. При едно от бягствата си идва в София и се запознава с Албена — момиче от добро семейство. Между тях пламва любов. Тя е първият човек, който е проявил искрено доверие към него. Нейното семейство не одобрява тази връзка и прави всичко възможно да ги раздели. Албена забременява. Майката урежда тя да направи криминален аборт. Радо усеща, че нещо не е наред и отново избягва от училището. Когато пристига в София вече е твърде късно. Албена е физически и психически изтощена, а майката се обажда в милицията да приберат беглеца.


Режисьор : Бинка Желязкова, Сценарист: Христо Ганев

 В ролите : Янина Кашева, Маргорзата Браунек, Таня Шахова, Любен Чаталов, Илия Караиванов, Николай Сотиров, Жуозас Будратис, Иван Кондов, Венцислав Божинов, Красимир Машев, Нели Топалова, Кирил Бозев,

Любомир Младенов, Рамиз Татаров, Маргарита Кумбалиева

 Година : 1980

 Времетраене : 145 мин
Към филма >>>

 Резюме : Приятели от различни поколения и с различни професии всяка година прекарват заедно лятната си почивка на морето. Слънцето грее, те са безгрижни и щастливи. Много добре се познават и са свикнали едни с други. До такава степен, че си омръзват. Скуката ги подтиква да играят една опасна игра с драматични последици. Кое е по-лошо - смъртта на тялото или тази на духа?

Сценарист и режисьор : Янко Янков

 В ролите : Камелия Тодорова, Стефан Данаилов, Ели Скорчева, Невена Коканова, Борис Луканов

 Година : 1980

 Времетраене : 92 мин
Към филма >>>>

 Резюме : Блестяща екранизация по едноименната повест на Емилиян Станев.

Велико Търново в началото на 20-ти век. От Париж се е завърнал младият доктор Старирадев, който е завършил там медицина. Той е от заможен род и близките му искат да го оженят за подходяща жена. Запознават го с Елеонора - богата, но болнава млада жена, която изисква непрестанни лекарски грижи. В дома на Старирадев работи като прислужница - Марина - млада и природноинтелигентна жена. Заради нейната жизненост и красота, всички я наричат "търновската царица". Старирадев се влюбва в нея.

Избухва Балканската война, а с това идват и обозите с ранени или болни от холера войници. Егоизмът и себелюбието на доктор Старирадев го оставят безучастен към страданието на хората, дори към личното му щастие и любов. За Марина остава единственият възможен избор - да се посвети на ранените и болните - сама да намери своето място в живота.

По време на снимките на филма Камелия Тодорова участва и печели Златния орфей.

 Режисьор : Зако Хеския

 В ролите : Георги Парцалев, Никола Анастасов, Кирил Господинов, Стойчо Мазгалов, Белла Цонева, Вълчо Камарашев и др.


 Година : 1971

 Времетраене : 91 мин.

 Резюме : 1945 г. Бойци от Първата българска армия водят тежки боеве за освобождаването на Унгария от хитлеристите. Към фронтовата линия пътуват трима войници от запаса - Иван, Спиро и Пейо. От цялото им комично поведение и външен вид личи, че са съвсем неподготвени за предстоящите битки. Командирът на ротата дори е готов да ги върне в България. Ще се справят ли тримата бойци с мисията?

Първият български филм, който се осмели да погледне на войната с очите на комедията. И трима велики комици в драматични роли.

Награда за сценарий, награда за мъжка роля на Кирил Господинов, награда на Министерствона народната отбрана на Георги Парцалев, Никола Анастасов и кирил Господинов на Фестивала на българския филм Варна '1971 г.
Към филма >>>

Режисьор : Рангел Вълчанов, Сценаристи: Рангел Вълчанов, Борис Априлов

 В ролите : Наталия Маркова, Димитър Ташев, Георги Калоянчев, Константин Коцев, Иван Андонов, Ицхак Финци, Стоянка Мутафова, Григор Вачков, Христо Динев, Георги Попов, Анастасия Ковачева, Джоко Росич, Иван Цветарски, Бранимира АНтонова, Весела Шишманова
Към филма >>>>

 Година : 1973

 Времетраене : 98 мин.

 Резюме : След успешен концерт изчезва популярната певица Лина Димова. Тя заминава за морето, представя се за „няма” и заживява в къщичката на бай Манол, на устието на река Ропотамо. На отсрещния бряг е домът на бай Спиро. Двамата старци са в непрекъсната вражда. За да не остане по-назад, бай Спиро също си намира гостенин. Това е Ян Домбровски — полски мореплавател. Лина и Ян се харесват, излизат на разходки. Идва празникът на вятъра — ден, в който всички хора стават добри. Всички вземат участие в тържествата в близкото селище.

Режисьор : Яким Якимов, Сценарист: Любомир Янов

 В ролите : Светослав Пеев, Мария Каварджикова, Иван Григоров, Анета Сотирова, Виолета Донева, Банко Банков, Петър Петров, Веселин Вълков, Николай Калчев, Борис Велков, Иван Кондов, Мария Дишлиева, Петър Гетов
Към филма >>>

 Година : 1981

 Времетраене : 77 мин

 Резюме : Без да е най-голямата, най-смешна и най-известна комедия, филмът разказва за приятелите, вечерята и облога. Как биха реагирали прителите ви, ако изведнъж след много години им се обадите и ги поканите на вечеря? Ще дойдат ли и ако дойдат - какво ще се случи?


Режисьор : Едуард Захариев,  Сценарий: Пламен Масларов, Едуард Захариев

 В ролите : Мариана Димитрова, Пламен Сираков, Иван Донев, Рая Бъчварова, Андрей Тодоров, Антон Радичев, Стоян Стоев, Ана Гунчева, Божидар Искренов, Катя Тодорова, Благовест Аргиров, Светослав Аргиров, Пенка Аврамова
Към филма >>>


 Година : 1985

 Времетраене : 100 мин

 Резюме : Иван и Ана заедно с двете си деца пристигат за живеят и работят в София. Всичко върви добре до момента, в който се появява Владо - млад мъж, прекъснал следването си, който работи във фабриката на Ана. Иван чувства промяна в отношението на жена си към него и узнава за причината от едно анонимно писмо. В дома идва Владо, който открито говори за чувствата си към Ана и желанието му да я направи щастлива. Владо иска тя да стане негова жена. В семейството настъпва криза. Изменила ли е Ана на съпруга си? Оправдана ли е ревността на Иван? Тези въпроси не остават в рамките на любовния триъгълник, а се прехвърлят върху децата, колегите, приятелите.

Помня, че когато излезе филмът, много се шумя (е, като за '86-та) около това, че в него участват известни личности, които не са актьори - футболистът Божидар Искренов (Гиби) от Левски и братя Аргирови. Шум голям и радост невиждана, хехе. Много известна стана и песента от филма, изпълнена от Милица Божинова (от Тоника СВ) и  Илия Ангелов - текстът е в торента.

В интервю за списание Ева през 2003 Мариана Димитрова казва: "Открих, че освен борбена, съм и крехка, ранима и чувствителна. Дотогава мислех, че съм като ония момчета, дето ги играех в драмсъстава - оперени, пердета, както се казва. Валяк, който се движи само напред, пада, става, обаче има крокодилска кожа и неизчерпаема енергия. Чак в Америка си обясних как в "Скъпа моя, скъпи мой" изиграх една ранима, мека и чувствителна жена. Разбрах, че я нося в себе си. Че и това съм аз. Благодарна съм на съдбата, защото за да се харесваш, трябва да се познаваш и да харесваш това, което откриваш в себе си. Аз харесвам тази слаба, несигурна Мариана."

Това е и една от най-силните и запомянщи се роли на Мариана Димитрова, която почина на 51 г. в САЩ през лятото на 2005.

НАГРАДИ:

Най-добра женска роля на фестивала във Варна - Мариана Димитрова

За филмопва музика от Съюза на филмовите дейци в България, 1986 - Митко Щерев

Режисьор : Въло Радев, Сценарий :  Веселин Бранев

 В ролите : Виктор Рубенчук, Невена Коканова, Георги Калоянчев, Иван Братанов, Васил Василев, Олег Ковачев, Георги Георгиев-Гец, Мая Драгоманска, Руси Ганев, Петър Слабаков, Георги Русев, Владимир Давцев, Андрей Аврамов, Хари Аничкин, Герасим Младенов
Към филма >>>>

 Година : 1967

 Времетраене : 88 мин

 Резюме : Проникновен и одухотворен портрет на българското общество през Втората световна война в неговото многообразие. През една дълга нощ на 1943 г. то намира сили да спаси живота на преследван английски летец. Той се появява ненадейно сред пътниците в купето на влак. Човешката солидарност е по-силна от страха и хората дават всичко от себе си. Това е вторият филма за Олег Ковачев след Рицар без броня, излязъл година по-рано.

Награда: Златната роза за сценарий,  Варна, 1967 г. - Веселин Бранев

Велко(Велко Кънев), Филип(Филип Трифонов), Павел(Павел Поппандов) и Гошо(Георги Мамалев) имат различни професии, но са свързани от голямата си любов към музиката. Цяла година репетират за да пробият в Златни пясъци през лятото. Ръководителя на културния дом в които свирят е склонен да им даде уредбата ако вземат за певица неговата фаворитка Рени(Катерина Евро). Това е първият, но не и последния компромис които трябва да направят за музиката. Една от най-добрите български комедии. Блестящи типажи изиграни от най-добрите комици. Към филма >>>>

Сценарист и режисьор : Никола Корабов

 В ролите : Елефтери Елефтеров, Любен Чаталов, Мария Христова, Христо Гърбов, Леда Тасева, Йордан Спиров

 Година : 1983

 Времетраене : 82 мин
Към филма >>>
 Резюме : по мотиви от разказа "Дервишово семе" на Николай Хайтов

. . . тази история се случила някога в планината, където се е родил митът за Орфей и Евридика. Тя е реализирана като филм отново там, в този преобразен днес край. . .

Високо в планината живеят бабата и дядото с внука си. Идва времето, когато решават да го задомят - в къщата е нужна работна ръка, а и Дервишовото семе трябва да продължи рода. Но момичето и вече поотрасналият внук са още почти деца и не знаят що е любов. У съседа обаче пламва дива страст към момичето още в деня на сватбата. И когато към махалата се понася мълва, че младите още не са мъж и жена, той откупува девойката от братята й.

В този миг като че ли времето за момичето и момчето спира . . .

НАГРАДИ

На Съюза на българските филмови дейци '83 - за операторска работа

На Фестивала на Българския игрален филм Варна '84 - за режисура

Специална награда на журито, почетен диплом на СИДАЛК Тренто '84

Сценарист и режисьор : Светослав Овчаров

 В ролите : Никола Пашов, Александър Дойнов, Николай Урумов, Иван Савов, Стефан Мавродиев, Богдан Глишев, Мариана Крумова, Радой Ралин, Тодор Андрейков, Юлия Кънчева, Катя Иванова, Йордан Биков, Панайот Панайотов, Груди Кадиев

 Година : 1989

 Времетраене : 81 мин
Към филма >>>
 Резюме : Филмът е дебют в игралното кино на сценариста и режисьора Светослав Овчаров.

„Юдино желязо“ разказва историята на една разбойническа банда през 1924 година. След седем години в гръцки плен двамата приятели Кръстьо (Никола Пашов) и Върбан (Александър Дойнов) срещат пътуващия артист и мошеник Гастрольора (Иван Савов) и заедно с Македончето (Николай Урумов) образуват полу нашега бандата „Свобода и братство“, без да разбират с какво всъщност са се захванали.

Във филма цялата история се разказва от стария латернаджия (Радой Ралин) и фотографа (Тодор Андрейков). „Юдино желязо“ е и размисъл за нашия национален характер и за историческата съдба на България през ХХ век. Това е една любима тема на Светослав Овчаров, защитена блестящо и във филм „България - това съм аз“. Във филма "Черната лястовица", който качих преди ден, Овчаров е съ-сценарист заедно с режисьора Георги Дюлгеров.

Според публикация на Унгарската филоложка Катус Елвира: "Диалектният израз юдино желязо в българския е със значение 'пари', а в унгарския сходната фраза означава възнаграждение за предателство".

 Режисьор : Георги Стоев, Сценарист: Христо Илиев

 В ролите : Граф Дани фон Херцберг, синовете му Арес и Бъки и внук Марк Антоний - в ролята на кучето Спас;   тяхната приятелка Мъри - в ролята на Нели.

 Участват също и : Георги Мамалев, Павел Попандов, Александра и Николета Кочеви, Евгения Баракова, Иван Кутевски, Калин Арсов, Домна Ганева, Александър Палиев, Кина Мутафова, Симеон Щерев, със специалното участие на Ицхак Финци
 Година : 1987
 Резюме : Едно семейство почтено - майка, баща и дете, и куче, и котка, живеят петчленно, дружески и петте...

Така започва историята на едно куче и една котка, изпъстрена с най-невероятни случки и множество смешни и тъжни ситуации. Радост и веселие царят в къщата. Но един ден те прекаляват с пакостите и са изгонени. Тогава попадат в ръцете на злия дресьор. С тях той прави страшните си фокуси. След дълго преследване Мими и родителите й успяват да открият и освободят четириногите пленници. Започва веселият карнавал на Доброто, победило Злото, с песни, танци и фойерверки.
Към филма >>>>
Награда на зрителите на Международния кинофестивал на детския филм, Белград, 1988г.

Сценарист и режисьор : Рангел Вълчанов
В ролите : Любомир Бъчваров, Соня Божкова, Александър Притуп, Георги Кишкилов, Пенка Цицелкова, Георги Русев
Година : 1976
Времетраене : 96 мин
Резюме : Обикновено ежедневие в следственото отделение. Следователят Найденов излиза в отпуск и завршването на разследването е поверено на колегата му Николов. Младо момиче е извършило жестоко убийство. Фактите и доказателствата са категорични. Но следователят в продължение на два месеца разпитва Елена - крехко момиче, дошло от провинцията да търси лекар, останало без средства и попаднало на Михайлов, изпечен мръсник и сексуален маниак. Следователят навлиза в нравствено-етичната атмосфера на ситуацията, довела до фаталния край. Участието на непознати тогава за киното лица като актьора Любомир Бъчваров и студентката по право Соня Божкова допринася за особената реалистичност на творбата
Към филма >>>>

Награда за режисура на Съюза на Българските филмови дейци, 1975

Награда за режисура на Националния фестивал на игралното ни кино във Варна, 1976


Режисьор : Лиляна Пенчева, Сценаристи: Братя Мормареви, Музика: Петър Ступел

 В ролите : Николай Узунов, Владимир Николов, Светозар Неделчев, Кирил Богданов, Мишо Мишев, Тошо Недялков, Оля Стойчева
Към филма >>>

Година : 1977

Резюме : Когато бях малко и по-голямо дете, имаше две думи, които веднага предизвикваха у мен очакване за интересни приключения, за забавни истории и за невероятно приятни часове с поредния им филм - "Братя Мормареви". Нямаше значение кой е филмът и за какво конкретно се разправя. Това не се е променило и до днес, въпреки че аз съм едно много пораснало дете, а те и двамата, уви, не са сред нас, за да пишат нови разкази и сценарии. Затова тук вместо пет приказки за този филм, ще напиша шест приказки за тях.

Братя Мормареви са Марко Стойчев и Мориц Йомтов. Те са автори на книгите и сценариите: "Храни куче, за да лае", "Задача с много неизвестни", "Войната на таралежите", "Васко да Гама от село Рупча", "Мъже без мустаци", "Старинната монета", "Таралежите се раждат без бодли", "С деца на море", "Сиромашко лято", "Нако, Дако, Цако", "Изпити по никое време", "Два диоптъра далекогледство", "Двойникът", "13-та годеница на принца", "Адио, Рио" и дости други.

(Кънчо Стойчев, син на Марко Стойчев, от предговор към романи на Братя Мормареви)    Мориц и Марко сливат имената си в едно, съставено от първите три букви на всеки – и става Мормареви. Мориц Йомтов е роден в София (1921 г.) и е десет години по-голям от Марко Стойчев, роден във Варна, но винаги живял в София. Животът ги събира през 1953 година в Българското национално радио – редакция „Предавания за чужбина”, където Мориц вече е стар вълк, а Марко едва начева първата си работа. От тогава до смъртта на Мориц в Израел през 1992 година те са неразделни и пишат почти всеки ден заедно. Как пишат? Ами ето така: сядат всеки следобед в кухнята на жилището на Мориц на ул. “Шипка” и започват да играят американски белот. Докато редят картите си говорят. И така почти четиридесет години, през които написват почти четиридесет сценария и новели, множество фейлетони, скечове и няколко романа. Редуват се на машината за писане и е невъзможно да се определи кой какво е написал. Карали ли са се? Няма такъв случай – те се шегуват и смеят във всяка една ситуация. Мориц е блестящ ерудит от вече изчезващ вид, има невероятно комбинативен ум, владее прекрасно английски, френски, немски, руски. Професор е по биохимия и студентите му още го помнят като легенда. Мориц е и световна енциклопедия за вицове, които разказва неповторимо. Марко 15 години е главен редактор на „Хумор и забава” в Радиото. През 1971 година започва работа във Филмова редакция на БНТ. Междувременно Марко е един от най-активните деятели на Световната асоциация за детско кино, базирана тогава в Париж (а днес – в Канада), като за два последователни мандата е избиран за неин заместник председател.

Забележителен цитат от филма: "Какво трябва, за да не може един Трабант да тръгне? Ако ще и с 260 коня да е и още 1000 говеда вътре. Трябва картоф."


Сценарист и режисьор : Въло Радев

 В ролите : Стефан Данаилов, Доротея Тончева, Виолета Гиндева, Йосиф Сърчаджиев, Добринка Станкова, Марин Младенов, Андрей Чапразов, Светозар Неделчев, Георги Русев, Вълчо Камарашев
 Година : 1970
Към филма >>>

Резюме : София в началото на четиридесетте години на миналия век. Три момичета и три момчета са група под прикритие за специални поръчки. Верни на идеите си, те показно изпълняват екзекуции на видни личности от царския режим. Конспирация, преследване с коли, измъкване от невероятни ситуации, добра маскировка и много много бързи реакции са присъщи на цялата група. Много динамика, любов и младежки ентусиазъм.
 Това е забележителен за времето си "екшън". Събитията и героите са такива, че в наши дни филмът може да се оценява по много и различни начини - От романтичен социализъм в решително действие до откровен тероризъм без задръжки. От гледна точка на съвременните схващания като че ли тероризмът надделява. Но нали такава е била в общи линии и стратегията на Ленин и Сталин - болшевишки тероризъм. Все пак героите са хора и на моменти явно реалната оценка на действията им се опитва да се наложи (начинът, по който георинята на Виолета Гиндева гледа вдовицата на убития). Остава и въпросът - заслужава ли си всичко това след начина, по който завършва филмът? Кое е по-важно - идеята на партията или личният живот? Омразата или любовта? Смъртта или животът? Докъде е важно едното и от къде натам - другото? Разбира се, всички тези върпоси нямат и не могат да имат еднозначен и прост отговор. Понякога дори отговорът не е само плод на разум, а и на емоции и чувства.


Сценарист и режисьор : Въло Радев
 В ролите : Ян Енглерт, Едит Солай, Руси Чанев, Силвия Рангелова, Вълчо Камарашев, Димитър Хаджийски, Светоплуг Матиаш, Роман Грамадски, Луиза Топузян, Атанас Лилянов, Мариана Димитрова, Румен Костадинов, Веселин Борисов, Гаврил Паламудов, Петко Стефанов, Георги Елкинов, Калина Попова
 Година : 1975
Резюме : По едноименния роман на Димитър Димов

Испания след Гражданската война. В хотелска стая в Мадрид разговарят английската аристократка Фани Хорн и испанецът Луис Ередия. След поредната наркотична криза тя си спомня. Преди месеци, по пътя за Толедо, тя заедно с приятелите си, французинът д-р Жак Мюрие и американците Джордж Уинки и Клара, отсядат в крайпътен хан. Там за първи път се среща с отец Ередия — монах от йезуитския орден, брат на Луис. Той отива в Пеня Ронда — огнище на епидемия от тиф. Фани решава да замине за там. С нея тръгва и Жак. Работата е изтощителна — всеки ден са изправени пред смъртта. Фани се влюбва в Ередия. Монахът упорито се бори с това чувство. Жак се заразява от тиф и умира. За да издържи, Фани започва да взима наркотици. Фалангистите настъпват. Ередия става причина за смъртта на един от братята — Доминго. Фани се среща с Ередия и иска обяснение. Отчаяна от фанатичната му вяра в бога, стигнала до пълна безизходица, тя стреля в него.

Разказ за истинските човешки взаимоотношения, за жертвоготовността и милосърдието на фона на драматичните събития от гражданската война. Шедьовър за границите, който фанатичността на религията поставя на безграничната любов. Филм за ужаса на войната, филм за спасение, страдание, любов, смърт, филм за егоизма и себеотрицанието, филм за миражите, изгарящи душата.
Към филма >>>


НАГРАДИ:

ФБИФ Варна'75 — Режисура и Операторска работа

Наградата на СБХ на Константин Джидров

СБФД'75 — Наградата за режисура

МКФ на Червенокръстките и здравни филми Варна'75 — Първа награда „Златен медал”

Наградата на мъжка роля на Ян Енглерт



"Войната - това е не само фронта и димящите дула, кръвта, физическите страдания, смъртта. Войната - това са и претърпелите крушение илюзии, опустошените души, несбъдналите се мечти и идеали, обречените чувства и надежди.

Такъв невидим и поради това още по-страшен образ на войната създава филмът "Крадецът на праскови". Действието се развива в края на Първата световна война, далече от предната линия, в красивия старопрестолен град Търново.
Животът в града е белязан от печата на назряващата национална катастрофа. На този печален и тревожен фон се ражда и процъфтява една голяма любов - мъчителна и безнадеждна, но светла, преобразяваща, каквато може да бъде само любовта по време на война.
 Режисьор : Въло Радев
 В ролите : Раде Маркович, Невена Коканова, Михаил Михайлов, Наум Шопов
По повестта на: Емилиян Станев
Към филма >>>>


Режисьор : Орфей Цоков
 В ролите : Георги Парцалев, Лора Керанова, Григор Вачков, Стоянка Мутафова, Петър Слабаков, Мариана Аламанчева, Добромир Манев, Михаил Михайлов, Никола Дачев, Коста Карагеоргиев,
 Година : 1977
 Времетраене : 67 мин
 Резюме : Само вижте актьорите, за да си представите за какво иде реч. Филмът е по едноименната книга на Никола Статков, по чиито романи са направени също филмите "Господин за един ден"  и "Неочаквана ваканция".
Към филма >>>>

Режисьор : Радост Рачева

 В ролите : Кирил Господинов, Валентина Борисова, Людмила Чешмеджиева, Любомир Фърков, Веселина Николаева, Димитър Панов, Никола Пашов, Светослав Пеев, Любомир Ценов, Юрий Яковлев, Асен Георгиев, Вера Среброва и др.
Гледайте филма тук >>>>

Резюме : Баш майсторът заминава на море с жена си и сина си. Пътят им минава край бостан с дини и те напълват багажника с крадени плодове, които впоследствие изхвърлят, тъй като милицията тръгва след тях. Малко по-късно, по стечение на обстоятелствата, те са теглени от камион, превозващ дини, до автосервиз в Бургас, тъй като колата им се поврежда, а е и със
смачкана предница след внезапно спиране на камиона. След като разбира, че няма да може да си поправи колата по стандартния начин в сервиза, той се обръща към автотенекеджията Алекси Бебов да му изчука колата на частно. Уговорката е той да му поправи колата, а Баш майсторът да му измаже стаята. Бебов оправя смачканата предница, но не сменя изгорялата гарнитура и Баш Майсторът е принуден да обиколи из страната, докато открие нова. В поредица от хитри надлъгвания накрая и двамата остават без това, за което са се договорили.

„Куче в чекмедже“,
През 80-те години улицата беше продължение на детското въображение. В българските филми от онова време по паважа се търкаляха топки, колела и хлапашки смях. Господството на пешеходеца над автомобила беше увековечено брилянтно в „Куче в чекмедже“. В първите кадри на филма малкият Митко спокойно тътреше крака по средата на улицата, понесъл торба с празни  бутилки. А зад него бавно, примирено, наясно с второстепенната си роля в живота на града, пълзеше кола…
Целият филм може да гледате тук >>>>

Готино ченге под прикритие разплита сложна далавера с дрога и разбива верига от наркодилъри минаваща от Близкия Изток през България за САЩ. Както си му е редът среща и любовта в лицето на красиво момиче, оплетено в мрежите на наркотрафикантите. За момичето обаче, любовната авантюра се оказва фатална.
Целият филм може да гледате тук >>>

По едноименната повест на Йордан Радичков. Филм за здравата връзка на българина с родните корени, но и за неумолимия ход на времето напред.

Край неотдавна завирена долина се белее паянтовата, но гордо белосана къща на Иван Ефрейторов. На дъното на язовира е останало неговото село. Жителите му са се изселили в града. Ефрейторов единствен е останал заедно с баща си и сина си Динко. Когато умира, жена му го е заклела да не остави детето недоучено в тези пущинаци. Шуреят решава да вземе Динко при себе си в града и да го прати на училище. Ефрейторов се противопоставя. Постепенно си отиват и кучето, и телето, и синята птица, и Динко, който се носи към града окрилен от младежката си любознателност. Ефрейторов се завръща от преследването на сина си замислен. Сяда край езерото и изтрива една сълза, като навярно за първи път помисля, че това е последното му лято в този пустинен край.

НАГРАДИ Целият филм може да видите тук >>>>>>

Наградата за най-добър чуждестранен филм от МКФ Атланта, САЩ, 1974г.

Златен медал за Григор Вачков от МКФ на авторския филм Сан Ремо, Италия, 1974г.

Специалната награда на журито от МКФ на младото кино Тулон, Франция, 1975г.

Година: 1973

Режисьор: Едуард Захариев
Сценарист: Георги Мишев

В ролите: Ицхак Финци, Филип Трифонов, Никола Тодев, Евстати Стратев, Тодор Колев, Георги Русев, Мая Драгоманска и др.

За мнозина зрители самата идея да се броят дивите зайци е абсурдна. Но в действителност статистиката наистина се интересува и обобщава всичко. Въпросът е как, защо и къде се провежда поредното преброяване или по-скоро мероприятие. Именно разликата между реална и необходима работа и проведената почти военна операция, за която всички са наясно, че е ялова, поражда комичания ефект и показва разминаването между високите цели и житейската истина.

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ