Режисьор : Серже Корбе
В ролите : Луи дьо Фюнес, Джералдин Чаплин, Оливие дьо Финес и др.

Държава : Франция

Година : 1971

Резюме : Французинът Анри Рубие и италианецът Мацини, подписват договор в Сан Ремо, с което си разпределят европейските автомагистрали и си осигуряват милиони. На връщане от града Анри взима на автостоп младеж, красиво младо момиче и нейното куче. Кучето става причина за нещастие, когато се заплита в педалите на колата. Вместо да спре, Анри натиска газта и колата се изстрелва в пропастта. За щастие няма пострадали, но тримата пътници се приземяват в короната на дърво, откъдето няма измъкване. И най-смелите акробатични опити да се спасят от клопката завършват с провал и така изглежда, че тримата са обречени да останат заедно...



Секссимволът на италианското кино от 50-те и 60-те години на миналия век Джина Лолобриджида още не може да се опомни от неприятна история, в която е била замесена, без да знае каквото и да било.

Тези дни "Лоло" научила, че през 2010 г. без да подозира, се е омъжила за бившия си приятел, испанеца Хавиер Ригау Рафолс. От БГНЕС разкриват, че неприятната история води началото си от 2006 г., когато 79-годишната тогава актриса решила да се сгоди за брокера на недвижими имоти Хавиер, който е с 34 години по-млад от нея.Когато медиите решили да го проверят, станало ясно, че той не е никакъв бизнесмен, а алчен за пари гей. Героинята от филма "Фанфан Лалето", в който игра с великия Жерар Филип, веднага решила да скъса връзката с испанския идалго. Само че нещата се развили не според нейното желание.

Преди няколко дни тя открила, че е съпруга на Хавиер Ригау Рафолс. Оказало се, че бракосъчетанието през 2010 г. е станало с документ, подправен от испанеца, и с помощта на дама, която се представила за Джина Лолобриджида.Очевидната цел на измамата е била той да се докопа до парите и имотите на Джина. 85-годишната днес актриса веднага сигнализирала за фалшификацията и сега пред Хавиер се очертават доста сериозни проблеми с правосъдието.

Режисьор : Кристиан-Жак
В ролите : Жерар Филип, Джина Лолобриджида, Марсел Еран, Оливие Юзено, Анри Ролан, Нерио Бернарди, Жан-Марк Тенбер, Женевиев Паж, Силви Пелайо и други.
Държава : Франция, Италия
Година : 1952
Резюме : Филмът на Кристиан-Жак прелива от типично френско остроумие, а Жерар Филип идеално въплъщава този смел и свободолюбив рицар, излязъл сякаш от старинните френски балади.
Франция, 18-ти век. За да се спаси от "робството" на брака младия авантюрист, непоправим донжуан и чаровник Фанфан се записва в армията на крал Луи XV. Докато пътува към тренировъчния лагер Аркен, той се запознава с красивата Аделин, дъщеря на един френски сержант, която му предказва, че под знамената на армията го очаква невероятна съдба и че дъщерята на краля е предопределена за него. Знак за сбъдването на това предсказание Фанфан вижда, след неочакваната среща с мадам Помпадур и Анриет, дъщерята на краля...
Но не всичко обаче е толкова просто, когато става дума за техни величества. Фанфан, наречен за смелостта си Лалето е на път да се убеди в невъзможността на своите мечти, но и да открие нещо много по ценно от ръката на кралсаката дъщеря и половината кралство...


Режисьор : Дучо Тесари
В ролите : Ален Делон, Отавия Пиколо, Енцо Черузико, Мусташ, Джакомо Роси-Стюарт, Джампиеро Албертини, Марино Масе, Райка Юри, Адриана Асти, Стенли Бейкър и други.
Държава : Италия, Франция
Година : 1975
 Резюме : Губернаторът на Нови Арагон е убит от хората на полковник Уерта, който контролира провинцията с насилие и корупция. Най-добрият приятел на губернатора, Диего (Ален Делон), който е и отличен фехтувач, решава сам да поеме поста, но е дал клетва да не убива. Диего е принуден да се прави на глуповат чиновник, за да не бъде заподозрян от Уерта, че се бори да освободи областта от тиранията му. Той научава, че местното население вярва в призрачен черен ездач - Зоро, който някой ден ще дойде и ще ги освободи. Така мнимият губернатор Мигел де ла Серна се превръща и в Зоро - защитникът и отмъстителят на онеправданите и бедните. На Зоро помагат немият му слуга Хоакин, монахът Франсиско и "братовчедката" му Ортенсия Пулидо, която се влюбва в него. Насилието на Уерта обаче се ожесточава и трагичното развитие на събитията принуждава Диего /Де ла Серна/ Зоро да наруши клетвата, дадена на умиращия му приятел.

Държава: Франция
Година:  1981
Премиера: 9 септември 1981 (Франция)
Жанр: Екшън Криминален, Романтичен, Трилър

Режисьор :  Ален Делон
Сценарий :  Ален Делон , Жан Патрик Маншет, Кристофер Франк
В ролите   :  Ален Делон, Ан Парийо, Даниел Секалд, Паскал Робер

Резюме:
Първата режисьорска работа на 45-годишния актьор
Ален Делон  (той е съавтор на  сценария и съпродуцент).
Частният детектив и бивш полицай Шукас (Ален Делон) се захваща с издирването на изчезнало сляпо момиче по настояване на майка й, която обаче скоро е убита.С помощта на комисаря  от полицията  и своята секретарка Шарлот(Ан Парийо) частния детектив се опитва на намери изчезналата Март.Въпреки многобройните предупреждения, които получава, той не се отказва от разследването и скоро се оказва преследван едновременно от полицията и от банда наркодилъри..

Година: 1978
Държави: САЩ, Великобритания
Премиера: 08/06/1978(Холандия)
Жанр: Екшън Криминална Драма
Режисьор: Уолтър Хил
Сценарий: Уолтър Хил
В ролите: Райън О'Нийл, Брус Дърн, Изабел Аджани, Рони Блейкли, Мат Кларк, Феличе Орланди

Резюме:
«Неговата специалност е да измъква участниците във въоръжени грабежи от досадната компания на ченгетата взима скъпо, но си го заслужава …»
Описание:
Неприятностите на аса шофьор(Райън О'Нийл) и крадец на  автомобили започва в момента, когато той става съучастник в голям банков обир. Шофьорът влиза в истински двубой с полицията и детектива(Брус Дърн)  които са му сътворили тази клопка в ролята си на беглец. Запознанството му  с очарователната, но непредсказуема в действията си жена — хазартен играч(Изабел Аджани), която цялата тази история я привлича не резултата, а участието й в нея, това усложнява още повече живота на шофьора…


Държава: Франция
Премиера: 31/01/1979(Франция)
Жанр: Комедия
Режисьор:  Жан Жиро
Сценарий:  Ричард Балдучи, Жерар Бею
В ролите:  Луи Дьо Фюнес, Мишел Галабрю, Ги Гросо, Мишел Модо,
Морис Риш, Жан-Пиер Рамбал, Франс Румили, Жан-Роже Косимон, Марио Давид, Жак Франсоа

Резюме: Част   от полицейските истории на Луи Дю Фюнес и Мишел Галабрю...Всички врагаве на планетата Земя са победени от безстрашен отряд на жандармерията и техния сержант Kрюшо...Остава да премерят силите си с извънземните нашественици...

Описание:
И наистина те се появяват в близост до Сен-Тропе. Коварните същества не се появяват в истинския си вид. Те се превъплащават в човешки вид, разликата от другите  хора е само във факта, че те пият нефт когато ги докоснеш кънтят на желязо и ръждясват от водата? Това води до безброй комични ситуации и кой знае какво щеше да се случи със Земята, ако не е граничеща с идиотизъм смелост на Крюшо...


КРЪСТНИКЪТ 1
Режисьор : Франсис Форд Копола

В ролите : Марлон Брандо, Ал Пачино, Джеймс Каан, Ричард Кастелано, Робърт Дювал, Стърлинг Хейдън, Джон Марли, Ричард Конте, Даян Кийтън и др.

Държава : САЩ

Година : 1972


Резюме : Франсис Форд Копола представя сагата за фамилията Корлеоне с Марлон Брандов ролята на Кръстника Дон Вито. Копола рисува смразяващата картина на възхода на една сицилианска фамилия, на загубата на властта и влиянието и в Америка, както и предаването им от баща на син. Копола майсторски балансира сцените от семейния живот и отвратителния престъпен бизнес, в който са въвлечени членовете на семейството. Заснет по романа-бестселър на Марио Пузо, този брилянтен филм получи през 1972г. “Оскар” за най-добър филм.

Награди и номинации: ”Оскар” за най-добър филм 1972 год.


КРЪСТНИКЪТ 2
Режисьор : Франсис Форд Копола

В ролите : Ал Пачино, Робърт Дювал, Даян Кийтън, Робърт Де Ниро, Талия Шайър, Моргана
Кинг, Джон Казъл, Мариана Хил, Лий Страсбърг и др.

Държава : САЩ

Година : 1974


Резюме : В продължението на сагата за сицилианската фамилия Корлеоне, Франсис Форд Копола разказва две истории: тази за ранните години на Дон Вито, Пресъздаден великолепно от Робърт Де Ниро и за издигането на сина му Майкъл (Ал Пачино) като новия Дон. По “Кръстникът, Част 2” работят голяма част от създателите на първата част, което го прави без съмнение най-доброто продължение на филмова класика, което някога е правено. Филмът е номиниран за 11 награди Оскар®, от които получава 6, включително за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър актьор в поддържаща роля (Робърт Де Ниро).

Награди и номинации: 2 награди ”Оскар” 1974 год. за най-добър филм за най-добър второстепенен актьор Робърт Де Ниро


КРЪСТНИКЪТ 3
Режисьор : Франсис Форд Копола

В ролите : Ал Пачино, Даян Кийтън, Талия Шайър, Анди Гарсия, Уолак Джо Мантеня, Бриджет Фонда, Джордж Хамилтън, София Копола и др.

Държава : САЩ

Година : 1990


Резюме : Една от най-великите филмови истории на всички времена продължава. Последният филм от трилогията отново е с участието на Ал Пачино в ролята на Майкъл Корлеоне. Значително остарял, той вече има само две цели – да узакони семейния бизнес и да си намери заместник. Единственият подходящ кандидат е Винсънт (Анди Гарсия), но бурният му нрав застрашава да въвлече фамилията още по-дълбоко в престъпния свят. В заключителния филм от трилогията “Кръстникът” на Франсис Форд Копола участват Ал Пачино, Анди Гарсия, Даян Кийтън, Талия Шайър, Илай Уолак, София Копола, Джо Мантеня и много други брилянтни актьори. Основавайки се на влиянието върху живота на вечни фактори, като власт, традиция, отмъщение и любов, “Кръстникът III” получава 7 номинации за Оскар, включително за най-добър филм.

Награди и номинации: Седем номинации “Оскар” включително за най-добър филм.

Най вдъхновяващи цитати от филма :
Дон Корлеоне: Ще му направя предложение на което не може да откаже.
Дон Корлеоне: Отделяш ли време за семейството си ? Добре. Защото мъж, който не отделя време за семейството си, никога не може да бъде истински мъж.
Майкъл Корлеоне: [говорейки на Карло] Само не ми казвай че си невинен.
Защото това е обида за интелекта ми и ме ядосва много.
Дон Корлеоне: Прекарах целия си живот опитвайки се да не бъда лекомислен.
Жените и децата могат да бъдат невнимателни. Но не и мъжа.
Тогава казах на жена ми: Правда ще има само при Дон Корлеоне.
Някой ден, дано не се наложи, може да ми потрябваш за услуга.
— Ти си го заплашил!
— Просто му направих предложение, на което той не можеше да откаже.
Дръж приятелите си близо, но дръж враговете си още по-близо.
Отмъщението е блюдо, което е най-добро студено.
Всичко е лично, и най-малкото нещо. Всички лайна, които сервират на човек всеки ден, през целия живот, са личен въпрос. Наричат го бизнес. Добре. Но то е дяволски лично.
Има неща, които трябва да се направят и човек ги прави, но никога не говори за тях. Не се опитва да ги оправдава. Те не могат да бъдат оправдани. Човек просто ги прави.
Oбществото налага обиди, които трябва да се понасят, и единственото успокоение беше, че и най-слабият, ако си отваря очите, може да отмъсти и на най-силния.
Приятелството е всичко. Приятелството е повече от таланта. Повече от правителството. То е почти наравно със семейството.

Режисьор : Дамяно Дамяни
Сценарист : Никола Бадалуко, Лучио Батистрада
В ролите : Микеле Плачидо, Ремо Джироне, Джулиана де Сио, Виторио Медзоджорно, Раул Бова, Симона Кавалари, Флоринда Болкан и др.
Жанр : Драма, Екшън
Държава : Италия
Година : 1984

Резюме : “Октопод” проследява драмата на полицейския инспектор Корадо Катани (Микеле Плачидо). Катани е женен за германката Елзе (Никол Жаме), жена с бурно минало, която след брака им успешно се въплъщава в ролята на домакиня. Корадо и Елза имат дванадесетгодишна дъщеря – Паола. Още в началото на сериала връзката им се разпада. Катани не може да прости единствената изневяра на съпругата си от преди 13 години.
Той е преместен в Сицилия, където продължава работата си по изобличаването на сицилианската мафия. Инспекторът превръща борбата си с престъпните групировки от професионално задължение в лична мисия. Това го оставя без подкрепата на лесно корумпираните му колеги и без одобрението на лицемерните му шефове.

Октопод (на италиански La Piovra) е италианска телевизионна сага, състояща се от 10 сезона.
Първият сезон е излъчен през 1984 г. Последният през 2003 г. Сериалът има световна популярност. Сюжетът му се върти около неуспешната борба на италианската полиция с мафията. В него взимат участие плеяда от известни италиански актьори, като Микеле Плачидо, Ремо Джироне, Джулияна Де Сио, Виторио Медзоджорно, Раул Бова, Симона Кавалари, както и българският актьор Стефан Данаилов, френските актьори Патрисия Миярде и Франсоа Перие, бразилската звезда Флоринда Болкан, германският Ролф Хопе и много други. Музиката на сезон 1 е на Риц Ортолани, а на останалите сезони - на видния италиански композитор на филмова музика Енио Мориконе. В България е излъчен за първи път в края на 80-те години на 20-ти век. За втори път започва излъчване в началото на 2006 г.

Кени Бейкър изигра роботчето R2-D-2 в шест епизода на знаменитата сага. Английският актьор Кени Бейкър си отиде днес на 83 години.Тялото му е било открито днес в дома ву в Англия.Ръстът на легендарния актьор бе едва 112 см. Именно тази особеност му даде възможност да изиграе симпатичното роботче R2-D2 във всички шест епизода на Джордж Лукас.Племеницата на актьора - Абигейл Шилд разказа, че Бейкър се борел до последно с болестта си, но накрая починал."Той имаше много дълъг и пълноценен живот. Донесе много радост на хората и ние всички се радваме от това, което постигна в живота си", казва Шилд.
Поклон пред паметта му.

Тиранинът Зану е завзел далечната планета Антарс, убил е краля, а кралицата е хвърлил в затвора. Техният син принц Юби бяга на Земята заедно с дроида Закс и там попадат на безстопанственото куче Бенджи, което става техен приятел. По следите им със задачата да заловят Юби изпращат трима преследвачи - Дара, Кибер и дроида Зорд. Те обикалят из градовете в черен микробус с пеленгатор и търсят принца.
За да могат да живеят на земята жителите на Антарс трябва да носят специална гривна. В един от епизодите банда от хлапета открадва гривната на принц Юби и той едва не умира.

Оригинално заглавие:  The adventures of Tom Sawyer

Премиера:  (1938)

Жанр:  приключенски

Режисьор:  Норман Таурог

В ролите:  Томи Кели, Мей Робсън, Уолтър Бренан, Виктор Джори,
Доналд Мийк, Джаки Моран, Ан Гилис, Маргарет Хамилтън и други

Сюжет:
Екранизация по едноименния роман на Марк Твен.
Том Сойер е най-известното хлапе в американската литература.
Находчив и палав, благороден и смел, той преживява необикновени приключения...

По едноименния роман на Лизелоте Велскопф-Хенрих

Трагедията на индианските племена от Северна Америка е добре отразена в тази история за племето  Дакота  и по специално на Мечата орда, която се опитва да оцелее въпреки политиката, водена от американските власти. Белите искат да прогонят индианците от полагащите им се по договор земи, защото там е открито злато. Младият военен вожд на Мечата орда -  Токай-Ихто (Гойко Митич) отказва да даде съгласието си да засели хората си в безплодните земи на резерватите. Токай-Ихто е твърд последовател на Ташунка-Витко (Сеп Клоуза) - великия вожд на племето  Дакота, но когато последният е убит, Токай-Ихто разбира, че трябва да се търсят други начини за оцеляване.  И застава начело на племето си, в похода му към великата река Мисури в Канада.

Планат му не допада на най-големия му враг - Фред Кларк (Иржи Врстала), наричан още Червената Лисица – убиец на бащата на Токай-Ихто – вождът  Матотаупа (Адолф П.Хофман) и индианските войни и техните семейства са изправени пред много предизвикателства.  Докато племето прекосява границата, Токай-Ихто и Червената Лисица се срещат за последна битка. Ще може ли вождът на индианците да надвие своя белокож съперник...

Актьорът Гойко Митич сам изпълнява повечето коскоди във филмите си с индианска тематика. Стрелбите от сцените в закриити помещения са заснети във филмовите студия на ДЕФА в Потсдам-Бабелсберг, тези сред природата, предимно в Грузия, Югославия, но и в Румъния и Монголия.
Филмът е известен и с названието си на английски език  The Sons of Great Bear .

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ:

След премиерата на 18 Февруари 1966 г., за кратко време филмът „Синовете на великата мечка”  става най-касовият в Източна Европа и прави пробив зад желязната завеса, като завзема кинотеатрите на Запад. Лентата е предложена и САЩ, но те я отказват с мотива, че е слаб вариант на уестърн.

Никой не подозира какво би могло да бъде американското бъдеще на "Синовете". В ГДР по онова време съществуват културно-етнографските клубове "Червен кръг", които се занимават с популяризиране на културата и историята на индианците от Северна Америка. В началото на 70-те членове на клуба подаряват копие на филма на индианското племе сиу-дакота в Южна Дакота. Скоро след това в редица индиански резервати в САЩ избухва най-голямото през ХХ век въстание на племето сиукси. Бунтът е оглавен от индианските вождове Ръсел Минс, сега известен киноактьор, и Леонар Пелетие. Във въстанието се включват стотици бойци от сиу, които разполагат с автоматично оръжие. Благодарение на добрата си организация червенокожите устояват цял месец на тежката техника, бронетранспортьорите и хеликоптерите на американската армия и полицията. Разбира се, въстанието е жестоко потушено. Лидерите на бунта са тикнати за дълги години в затвора, а американските власти и до днес крият точния брой на жертвите от двете страни. Събитията влизат в историята на САЩ като "Индианската революция от Уондъд Ни. ФБР прави разследване на ексцесиите и стига до извода, че въстанието е било провокирано от филма "Синовете на Великата мечка". Лентата е обявена за провокация на източноевропейските спецслужби и ГДР, която е била подготвена детайлно и преведена професионално. В архивите на американските служби е направено специално досие на Токей Ихту - Гойко Митич. В следващите години ФБР внимателно следи в страната да не попаднат филми с негово участие, описващи борбите на племето сиу-дакота за своите земи. Така американците никога не виждат продължението на "Синовете" - "Следата на Сокола", нито пък "Белите вълци". След събитията от Уондъд Ни се правят опити Гойко Митич да се откаже от снимането на филми за живота на индианците. Въпреки това, той продължава и запечатва образа си в "Оцеола", "Текумзе", "Кръвни братя", "Апахи" и други.  За жалост един от партньорите на Гойко Митич в "Кръвни братя" и любимец на българските младежи от онова време – американския певец и актьор Дийн Рид намира смъртта си в самолетна катастрофа. Авторите на филма за първи път виждат истински индианци едва при посещението си в САЩ след обединението на Германия.



За резюмето са ползвани материали от статията „Бате Гойко - индианецът от Черна гора” от Александра Гюзелева.

Гойко Митич е сред почетните гости на проведения през 2011 г. 40-и Ротердамски кинофестивал. Любителите на киното у нас помнят Гойко Митич от ролите му на индианци в редица филми на ГДР, разпространявани през 60-те и 70-те години.

Режисьор : Конрад Пецолд
 В ролите : Гойко Митич, Хорст Шулце, Юри Дарие, Керин Уговски, Кати Буш, Пепа Николова, Искра Радева.
 Държава : Източна Германия, България, Куба
 Година : 1971
Резюме : Семинолите са единственото индианско племе, което не се подчинява на заповедта да се преселят в резерват. Те се преместват във Флорида, където се занимават със земеделие и скотовъдство. Но от това са недоволни белите плантатори. Първо, те предявяват претенции към земята на индианците и второ, все повече чернокожи роби бягат при семинолите, и плантаторите се страхуват, че скоро няма да има кой да работи на техните плантации.

Белият собственик на дъскорезница Мур, родом от север, и женен за семинолка, е за примирие и против робството, защото е убеден, че е по-изгодно да работиш със свободни наемни работници.

В същото време обаче плантаторът Рейнс предприема действия, за да се започне операция за унищожаването на индианците. Вождът Оцеола разбира опасността, но се старае да не реагира на провокациите на белите. Но дали ще успее да предотврати войната...



Има места, които с годините са се превърнали в светилища, в нещо, което притежава обаянието на магия, силата на клетва, ключ и парола, достъпни само за определени, избрани, произлезли от там. Създадените общности са устойчиви, независимо колко са разнородни като статус, занимания, успехи, поражения, географско или социално местоположение на представителите им и абсолютно независимо в кои политически или други житейски полюси ги е изстреляла съдбата.

Езиковата гимназия в люляковия Ловеч, наследник на престижния Американски колеж е едно такова място. Майката на езиковите гимназии в България.
Изумително е каква реакция предизвиква самото произнасяне на името на това училище пред негови възпитаници, независимо по какъв повод. Това е нещо като принадлежност, своеобразно самоопределяне, религия и знак към другите от същата кръвна група, че винаги и за всичко могат да разчитат един на друг. Това надхвърля рамките на традиционното разбиране за съученици, които се срещат в непълен състав веднъж на пет или десет години, както и на класическото понятие „възпитаник на…“.

Знаете ли какво се случва около датата 16 април в града на люляците? От всички точки на света там се събират хората, сякаш за които е написана онази разтърсваща песен „Клетва“. И става нещо като чудо. Нещо, което трябва да се види и изпита, за да се разбере.

Култовата сцена с клетвата във филма „Вчера” се е случила реално в Ловешката немска гимназия през 60-те години на миналия век. „Когато някой нарушаваше клетвата, прогаряхме подписа му върху листа със свещ”, разказа за Дарик бившият разузнавач номер 1 Бриго Аспарухов.

Не всички знаят, че той е прототип на Иван - героят на Христо Шопов в любимия на много поколения роден филм „Вчера”. Историята, разказана на екрана от Иван Андонов и написана в романа на Владо Даверов, се развива в Бастилията, както са наричали тогава немската в Ловеч.

Възпитаници на гимназията са доста родни политици като Андрей Луканов, Нора Ананиева и Симеон Дянков. Още една важна висша фигура от разузнаването ни е сред възпитаниците на Бастилията - Иван Драшков.

Клетвата - прогаряли са подписа на всеки, който я наруши

„Клетвата беше написана от мен и от още двама мои съученици и когато някой не спазваше клетвата тогава ние го изключвахме и всеки, който се беше подписал под тази клетва, прогаряхме подписа му със свещ”, разказва Бриго Аспарухов - бившият разузнавач номер 1, за който не всички знаят, че е прототип на Иван - героят на Христо Шопов в култовия за много поколения роден филм на Иван Андонов „Вчера”.

Мястото на историите от филма е Ловешката немска гимназия, чиито възпитаници са доста родни политици и оказва се куп разузнавачи. Историите ги разказва в книгата си Владо Даверов, завършил гимназията две години след Бриго Аспарухов.

„Владо Даверов беше едно чепато, замислено, хубаво момче. Явно през неговия поглед тогава аз съм бил един възможен негов герой в бъдеще. Бях спортист, вечният спортист. Като гледам филма, ми се вижда, че добре ме е представил”, разказва Бриго Аспарухов.

„Владо завърши 66-та година, аз завърших 64-та година миналия век. Владо Даверов е свидетел почти на всички неща в пансиона. А пансионът беше малка изолирана крепост - Бастилията се наричаше от местното гражданство. Ние не възприемахме този израз, но така ни наричаха - беше затворена общност, в която имаше голям колектив”, спомня си още бившият шеф на разузнаването.

Според Бриго Аспарухов пансионът ги е научил на това, че колективът е хубаво нещо, но трябва да се оправяш сам. „И това винаги ми е помагало в целия живот”, допълва той.

Любимите стари български филми никога няма да ни омръзнат, колкото и пъти да ги гледаме. От тях си имаме цял куп цитати, които са се превърнали във вечни. Днес се навърват 100 години българско кино. Да го почетем с някои от любимите ни фрази: - Ай, ожени се, че да има време да се разведеш. Момчето си отива (1972) - Аз, например може и да не съм прав, но кюфтетата без лук не ги одобрявам. Вилна зона (1975) - Вашият ентусиазъм е алкохолен! Топло (1978) - Ако някой ти каже лоша дума за Москвича, да знаеш от завист ще е! Два диоптъра далекогледство (1975) - Като говориш с мен, ще мълчиш! Дами канят (1980) - Ама и между софиянците имало големи серсеми. - Има. Големи серсеми. То повечето сме от селата, ама има. Баш Майстора - На море (1982) - Ти знаеш ли как е почнал Луис Армстронг? При това негър, при това в Америка. Оркестър без име (1982) - Я, какво смешно куче! - Като те захапе за дупето и ще видиш какво е смешно! Куче в чекмедже (1982) - Ай сиктир, ще й свиря десет дена под прозореца! Да не е Лайза Минели? Оркестър без име (1982) - Не съм казвал, но пак повтарям. Вчера (1988) - Няма да е делфин това. Любов ще е. С деца на море (1972)


ТОП-ПУБЛИКАЦИИ